Bow Street Station

Client: Transport For Wales (TFW)

Location: Ceredigion, West Wales

Services: Station Design Feasibility Study, Landscape Enhancement Proposals & Detailed Soft Landscape Plan. 

In March 2018 The Urbanists were commissioned by Transport for Wales to review the existing plans prepared by the clients engineering team for a new station at Bow Street and identify potential design improvements which would align the work to date with the emerging Placemaking Vision & Principles.

1699C-URB-LA-XX-XX-DT-(90)-01-TFW-Softworks-15.21.35.jpg

The site of the proposed Bow Street station, at the edge of the settlement, is a natural gateway to the village. The transport investment was therefor a major opportunity to enhance Bow street as a whole. It was possible to create a better transport environment which will also enhance the general setting of Bow Street. A further consideration is of the location of the site in a wider rural setting. A typical urban station was not entirely appropriate in this context and a softer approach, with a layering of landscape interventions helped create a greener gateway to Bow Street which sits sympathetically into the wider mid-Wales landscape.

Design interventions, alongside some suggestions on street furniture & hard landscape materials establish a potential variant to the proposed scheme.

Our soft landscape proposals enhance the frontage of the new train station & provide a welcoming and attractive entrance. An outline specification of the following landscape elements were provided.

  • Paving/kerbing/edging materials.

  • Gabion retaining wall.

  • Proposed tree & shrub planting.

  • Native hedgerow planting. 

  • Native scrub and woodland planting

  • Amenity grass seeding to the verge areas.

  • Wildflower meadow/species rich seeding.

  • Bulb planting.